Masaż Kręgosłupa wg Breussa

Podstawową koncepcją autorskiego masażu R. Breussa jest przekonanie, że najważniejsze znaczenie w terapii kręgosłupa ma nie tyle sama technika, co regeneracja jego  krążków. Twierdził on, że      „ (…) pod wpływem ciężaru gąbka może wyschnąć i zostać spłaszczona. Jeśli uwolnimy ją od ciężaru i włożymy do wody, to znowu nasiąknie i powróci do starego kształtu”. Tak samo dzieje się z krążkami międzykręgowymi  „… nie ma zużytych tarcz międzykręgowych, są tylko zdegenerowane, które można na powrót nawilżyć i ożywić” W tym celu stosuje się ceniony w medycynie naturalniej olej z kwiatów dziurawca. Breuss uważał, że nie tylko uelastycznia on tkanki miękkie, ale wnika do wnętrza krążka hamując proces jego odwodnienia.

Masaż składa się z dwóch części. Pierwszą z nich jest masaż właściwy, drugą zabieg magnetyzacji (zgodny z założeniami metody polarity). Całość  trwa około  45 – 60 minut. Zabieg jest bezbolesny, relaksujący i przyjemny. Masażysta wykorzystuje fizjologiczne właściwości  organizmu, a nie siłę własnych rąk . Masaż Breussa NIE JEST zatem zabiegiem opierającym się o chiropraktykę. Masaż zaleca się wykonywać w seriach – około 10 zabiegów, najlepiej co dwa, trzy dni. Olej stosowany w zabiegu ma właściwości fotouczulające. Po zabiegu należy chronić ciało przed światłem słonecznym oraz nie korzystać z solarium.

Wskazania:

– wzmożone napięcie mięśniowe,

– profilaktyka przed zwyrodnieniami np. w pracy siedzącej,

– dyskopatia,

– zmęczenie, stres,

– bóle kręgosłupa,

– wady postawy,

– nierówne kończyny spowodowane nieprawidłowym ustawieniem kości w stawie,

– bezsenność

Przeciwwskazania:

– ogólne przeciwwskazania do masażu manualnego,

– silne bóle nieznanego pochodzenia,

– uczulenie na olej z dziurawca,

– choroby skóry w miejscach poddawanych zabiegowi,

–  ostre stany zapalne kręgosłupa,

– złamania,

– osteoporoza,

– ciąża,

– choroby zakaźne,

– nowotwory

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email